Gå direkt till textinnehållet

”GPs ledarsida har blivit högerpopulistisk”

GPs ledarsida har gjort en tydlig högerpopulistisk gir under Alice Teodorescu (bilden), hävdas i en ny rapport.

Det har flera gånger stormat kring Göteborgs-Postens ledarsida sedan Alice Teodorescu tillträdde som ny redaktör för ledarsidan vintern 2015. (Läs Journalisten här och här.)

Arbetarrörelsen i Göteborg och dess tidskrift Ny Tid började för ett år sedan att publicerad dagsaktuella kommentarer där de bemöter det som skrivs på GPs ledarsida, under namnet "Fyrvaktaren". I dag släpper man en rapport om utvecklingen på ledarsidan, med titeln ”Inte bara ekonomin är bankrutt – GP från socialliberalism till högerpopulism”.

– Det som har hänt med GPs ledarsida sedan Alice Teodorescu tog över är den gått i högerpopulistisk riktning. Det vågar vi säga eftersom det budskap som förs fram där stämmer väldigt bra överens med den definition som den brittiske statsvetaren Paul Taggarts gjort av högerpopulism, säger Ny Tids chefredaktör Johan Flanke.

Annons Annons

Rapporten innehåller texter av bland andra statsvetaren Marie Demker och Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg. Författaren Anne-Marie Ljungberg har räknat på vad Teodorescus egna texter under perioden augusti 2015- augusti 2016 handlat om. De största ämneskategorierna är invandring/flyktingar och den näst största hur samhället försämrats på olika sätt. Ljungberg slår, utfrån Paul Taggarts definition, fast att samtliga Teodorecus 103 artiklar utom ett tiotal är ”direkt högerpopulistiska”.

När Journalisten kontaktar Alice Teodorescu för en kommentar svarar hon:

”Jag har en enda kommentar: When they go low, we go high.”

GPs chefredaktör Cecilia Krönlein har inte sett eller läst rapporten, men svarar i ett mejl till Journalisten:

”Generellt kan jag säga att det är bra med en mångfald av röster i samhällsdebatten. Där spelar GP en viktig roll, men även mindre aktörer som socialdemokratiska Ny Tid. Jag vill inte recensera deras opinionsmaterial men kan konstatera att GP:s ledarsida med Alice Teodorescu i spetsen gör ett fantastiskt jobb i att driva debatt och väcka opinion i aktuella frågor i politiken. Ett arbete som inte bara belönats med mycket stor uppskattning från läsare utan också i form av en rad priser och utmärkelser det senaste året”, skriver Krönlein.

Fler avsnitt
Fler videos