Gå direkt till textinnehållet

GP tvingas betala för ”järnrörsfilm”

Göteborgs-Posten ska betala 3 100 kronor till SD-politikern Kent Ekeroth för att tidningen publicerade bilder från den så kallade järnrörsfilmen utan att betala ersättning. Det har tingsrätten slagit fast.

Kent Ekeroth hade begärt 20 800 kronor för sex bilder, men tingsrätten kom fram till summan 3 100 kronor.

”Det är glädjande att tingsrätten anser att upphovsrättsmannens rätt gäller. Men summan låter låg. Förmodligen kommer vi att överklaga”, säger Kent Ekeroths juridiska ombud Staffan Teste till TT.

Staffan Teste säger att fler tidningar framöver kan vänta sig att bli stämda.

Annons Annons

GP ansåg att yttrandefriheten skulle ha företräde framför upphovsrätten, med hänsyn till samhällets behov av nyhetsförmedling och kritisk granskning.

”Bilderna hade ett stort allmänintresse och publicerades under väldigt speciella omständigheter", säger GPs redaktionschef Anders Goliger.

GP har inte beslutat om domen ska överklagas.

Det var i november 2012 som Kent Ekeroth filmade då hans berusade partikamrater viftade med järnrör. Han äger därför upphovsrätten. Video och stillbilder från videon publicerades senare av tidningssajter.

Efter publiceringarna krävde han ersättning samt skadestånd av flera medieföretag.

I ett mål mot Dagens Media tilldömdes han 4 200 kronor plus ersättning för advokatkostnader. I de 4 200 kronorna ingick bland annat ersättning för att hans namn inte fanns med som upphovsman vid publiceringen, men också ett skadestånd på tusen kronor, något som Journalisten tidigare skrivit om.

Sydsvenskan har tidigare betalat standardersättningen på 3 000 kronor för att de publicerade Kent Ekeroths bilder.

Fler avsnitt
Fler videos