Gå direkt till textinnehållet

GP-ledningen tycker att fotograferna har fel kompetens

Tre GP-fotografer sägs upp men det är inte tal om att kringgå Las menar tidningsledningen – fotograferna har fel kompetens.

Det var i tisdags som Göteborgs-Posten meddelade sin personal via intranätet att förhandlingarna slutat i oenighet och att tre fotografer blir av med sina jobb. Fotograferna har inte fått några erbjudanden om vakanta tjänster på tidningen och inga extra månader i avgångsvederlag. Tidningsledningen vill halvera antalet fotografer, kvar ska finnas fem fotografer och två bildredaktörer.

Enligt Stampen Västra journalistklubb har tidningen åsidosatt turordningsreglerna enligt Las vid uppsägningarna.

Nu svarar GPs chefredaktör Cecilia Krönlein på kritiken i ett mejl till Journalisten:

Annons Annons

”GP har haft en relativt stor bildredaktion som gör ett fantastiskt jobb. Dessvärre har vi inte längre råd att behålla lika många fotografer när vi nu tvingas anpassa våra kostnader efter sjunkande annonsintäkter. Något som är helt nödvändigt för att säkra GP:s långsiktiga överlevnad. Efter avslutade förhandlingar har vi därför en övertalighet på bildredaktionen. Vi har tittat på vilka som har tillräckliga kvalifikationer för de utmaningar som väntar framöver och kommit fram till att de berörda fotograferna inte har de kompetenser som krävs för de arbetsuppgifter som finns kvar.”

Fler avsnitt
Fler videos