Gå direkt till textinnehållet

Globala frågor fokus för ny sajt

Världen krymper, vilket ställer nya krav på journalistiken. Nu startar tidningen Arbetet sajten ”Arbetet Global” för att gå på djupet med vår tids globala ödesfrågor. 

Arbetsmarknader och ekonomier flätas ihop allt mer. Det som händer i andra länder påverkar förr eller senare Sverige. 

– Journalistiken blir bättre om man kopplar ihop den lokala verkligheten här och det långt borta. Det är lite tanken för oss. Vi vill finnas där utrikes- och inrikesjournalistiken möts, säger Erik de la Reguera.
Han var i sju år Dagens Nyhe­t­ers stringer i Latinamerika och har skrivit mycket om global migration, också i en reportage­bok. Arbetets reporter Erik Larsson å sin sida, har jobbat med utrikesfrågor på Arbetet i många år och känt en växande frustration över allt han inte hann med. Tillsammans drar de nu igång ”Arbetet Global”, med projektpengar från Union to union (tidigare LO-TCO Bistånds­nämnd).

Sajten kommer att vara integrerad i Arbetet, men erbjuda betydligt mer utrikesmaterial än i papperstidningen.
– Det kommer inte bara att handla om migration, även om det åtminstone till en början blir mycket fokus på det. Men många fler frågor är gränsöverskridande till sin natur, som den globala uppvärmningen, säger Erik Larsson.

Annons Annons

Den globaliserade arbets­marknaden och migration är heta frågor hos många av LO-förbundens medlemmar. Erik Larsson och Erik de la Reguera vill ge LO-medlemmarna ”en journalistik med hårda fakta och berättelser som sätts in i ett sammanhang”.
– Vi vill skapa en bättre förståelse för frågor som migration och global uppvärmning. Men det kommer inte att vara en kampanjsajt. Var och en ska kunna bilda sig en uppfattning, betonar Erik de la Reguera.
Samtidigt konstaterar Erik Larsson att arbetarklassväljarna är målgrupp för nationalistpartier runt om i Europa:
– Därför känns det viktigt att vi berättar sakligt om vad forskningen säger. Men också berättar historier direkt från arbetslivet.

Många medier skriver om den akuta flyktingsituationen i världen just nu.
– Och många gör ett bra jobb, svenska medier har blivit bättre på att komma nära och visa de enskilda människorna, tycker Erik de la Reguera.
”Arbetet Global” vill ge mer fördjupningar och perspektiv på akuta nyhetshändelser, för att stimulera en bredare debatt om exempelvis EUs asylsystem.
– Vi kommer att kunna stava till ordet Schengen, om man säger så, säger Erik Larsson.

”Arbetet Global” lanseras under Bokmässan i slutet av september. Projektet har finansiering i ett halvår, men grundarna hoppas och tror att sajten ska bli så efterfrågad och läst att den får leva vidare även efter det.
Målgruppen är bredare än Arbetets läsare i dag, som främst är förtroendevalda och LO-medlemmar.
– Vi vill också nå ut till en intresserad allmänhet, inte minst ungdomar och engagerade ute i landet. Vi ser en växande folkrörelse just nu i spåren av flyktingkrisen, och de som engagerar sig i den är en given målgrupp för oss.

Fler avsnitt
Fler videos