Gå direkt till textinnehållet

Geoblockering för filmer blir kvar

EU-kommissionens digitala plan för Europa är klar vilket innebär att geoblockeringen för filmtjänster blir kvar. Det här påverkar bland annat SVT, TV4, Viaplay och andra aktörer.

Det är IDG.se som rapporterar om EU-kommissionens digitala strategiplan för den inre digitala marknaden, alltså hur vi konsumenter gör affärer på nätet. Det handlar om en lista på 16 punkter som enligt kommissionen ska ses som en startpunkt för vidare förhandlingar. 

Bland annat innebär detta att förbudet mot geoblockering bara gäller om den är "oberättigad", vilket gör att film- och TV-tjänster inte räknas dit då finansieringen bygger på territoriell uppdelning.

Vidare ska upphovsrätten uppdateras inom EU:

”Målet är att främja den kulturella mångfalden genom att öka EU-invånarnas tillgång till kulturellt innehåll på nätet, samtidigt som det skapar nya möjligheter för upphovsmän och innehållsindustrin”, skriver EU-kommissionen enligt IDG.se.

Särskilt lyfter man fram att de konsumenter som köper film, musik eller artiklar hemma även ska kunna ta del av dessa på resande fot inom EU.

Geoblockering innebär att om du är en svensk användare/har svenskt abbonemang, så kan du inte se en del innehåll på din plattform om du är utomlands. Detta beroende på rättigheter. 

Fler avsnitt
Fler videos