Gå direkt till textinnehållet

”Ge presstöd till gratistidningar”

Gratistidningsägarna vill att gratistidningar ska kunna få presstöd. Gratistidningarnas förening anser att både det nuvarande stödet och de föreslagna förändringarna i presstödet snedvrider konkurrensen.

I en debattartikel på Journalisten.se skriver flera företrädare för svenska gratistidningar att stödet snedvrider konkurrensen – och dessutom hotar demokratin.

Eftersom allt fler hushåll saknar en tidningsprenumeration har gratistidningen fyllt en viktig demokratisk roll, särskilt bland ekonomisk svaga och bland dem många invandrande svenskar, anser skribenterna. Presstödet är missriktat, menar de och ett allvarligt hot mot den fria konkurrensen:

”Om det statliga stödet överhuvudtaget ska finnas kvar borde därför också fler gratisutdelade tidningar få del av det. Förslaget i den senaste presstödsutredningen riskerar att snedvrida denna konkurrens ytterligare genom att minska kraven på abonnerad upplaga. Enligt förslaget kan exempelvis en prenumererad tvådagarstidning, med fortsatt oförändrat presstöd, i praktiken utöka sin räckvidd till en nivå som ännu mer konkurrerar med gratistidningar i spridningsområdet”.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos