Gå direkt till textinnehållet

”Ge oss lika villkor för lika arbete”

Bemanningsupproret Journalistklubben på Mittmedia Kompetens kräver en översyn av villkoren för bemanningsanställda och att Journalistförbundet sätter press på Medieföretagen i kollektivavtalsförhandlingarna. ”Ge oss lika villkor för lika arbete”, säger sektionsordförande Katarina Lind (bilden).

Bemanningsupproret som startade på Aftonbladet i måndags fortsätter att spridas. På torsdagen skriver styrelsen för journalistsektionen i bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens i en debattartikel på Journalisten.se att de vill se en översyn av de ekonomiska villkoren för bemanningsanställda i hela branschen.

– Vi bemanningsanställda blir fler och våra villkor är sämre än för de som är anställda av medieföretagen. Journalistförbundet borde ta upp detta i nästa avtalsförhandling. Vi på Mittmedia Kompetens har en tryggare tillvaro än många andra bemanningsanställda, men den är fortfarande otrygg, och jag kan inte se något skäl till varför vi ska ha sämre villkor, säger Katarina Lind, sektionsordförande på Mittmedia Kompetens.

Du menar att om man jobbar på dagspress ska man följa dagspressavtalet?
– Det borde vara så lika som möjligt. Ge oss lika villkor för lika arbete.

Annons Annons

Av de 60 anställda på Mittmedia Kompetens har ungefär hälften fast placering och hälften är ambulerande, vilket innebär att de med kort varsel kan få byta arbetsplats – som kan ligga upp till 1,5 timmars resväg från stationeringsorten.

Bemanningsanställda har generellt lägre löner än de som är anställda direkt av kundföretagen, även med hänsyn till ålder och erfarenhet, visar den kartläggning som Journalistförbundet gjorde i oktober. Dessutom jobbar många av dem fler dagar per år än sina kolleger som är anställda av tidningsföretaget.

– De som har fyllt 40 har ingen extra semestervecka och vi får inte kompensationsdagar när vi jobbar röd dag som journalisterna vi jobbar bredvid får, säger Katarina Lind.

Fler avsnitt
Fler videos