Gå direkt till textinnehållet

”Gävle kommun sysslar med propaganda”

Det är ett demokratiskt problem att kommuner anställer journalister som ska sprida en positiv bild av kommunen. Det säger Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström, som också hoppar av ett samarbete med kommunen.

Björn Hägers krönika i Journalisten om hur kommunernas informationsavdelningar växer och anställer journalister, samtidigt som redaktionerna kryper, har skapat debatt.

Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström går ett steg längre. Han meddelade i går att tidningen hoppar av sitt mångåriga samarbete med kommunen rörande Gävlebocken.

I en krönika skriver han att det som är upprörande är att det ” finns kommuner som Gävle som fattar politiska beslut om att kommuninnevånarnas självbild ska stärkas och därefter använder skattepengar till att anställa skribenter som får till uppgift att berätta positiva nyheter i ett försök att få allt att se ut som seriös journalistik.”

Efter krönikan har han kritiserats för att vara orolig för att gammelmedia ska förlora sitt monopol och inte vilja ha mångfald. Ett påstående som han tillbakavisar.

– Jag tycker att journalistisk mångfald är bra. Men detta är inte journalistisk mångfald, detta är propaganda som kommunen driver, säger Daniel Nordström.

Han påpekar att kommuner alltid har haft kommunikatörer och informationsavdelningar.

– Men att anställa duktiga journalister som ska berätta positiva historier om kommunen, och inte syssla med granskning, är att skapa en bild av en kommun som jag anser kan vara skadlig.

Han tror att många Gävlebor inte känner igen sig i den bild som kommunen försöker att måla upp av sin verksamhet.

– Man försöker styra människors bild av Gävle, inte beskriva hur det faktiskt är. Det kallar jag propaganda, och det är ett demokratiskt problem.

Debattartiklarna om Björn Hägers krönika kan du läsa här, och här.

 

 

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos