Gå direkt till textinnehållet

Fyra sägs upp på Nerikes Allehanda

Inte tillräckligt många träffade frivilliga uppgörelser. Därför sägs fyra journalister upp på Nerikes Allehanda. "Vi nådde inte ända fram", säger journalistklubbens ordförande Måns Uggla.

Det var på fredag förmiddag som personalen på Nerikes Allehanda blev informerade om att tidningen minskar sin bemanning på redaktionen med 19 tjänster, från 68 till 49.

Stora delar av neddragningen har kunnat lösas genom att det träffas individuella överenskommelser. Men inte tillräckligt många.

– Vi nådde inte ända fram så till slut var det 2,3 heltidstjänster som försvinner och som berör fyra medarbetare. Några av dem jobbar deltid, säger Måns Uggla, journalistklubbens ordförande på Nerikes Allehanda.

Den nya organisationen har 19 färre medarbetare på redaktionen, som ska börja gälla från den 3 oktober. Hur ska det gå till?
– Den stora förändringen är att vi ska börja arbeta på samma sätt som Mittmedia. Redigeringen försvinner till Sundsvall och vi kommer inte att ha några dedikerade fotografer kvar. Fotograferna kommer att bli kvar på tidningen, men de kommer att bli multijournalister och även skriva. Vi kommer alltså att kunna behålla fotokompetens.

Vissa lokal tjänster tas dessutom bort, som lokal sportchef och lokal kulturchef.

Vad händer med redigerarna om redigeringen flyttas till Sundsvall?
– Vi ska även i fortsättningen ge ut en papperstidning, även om redigeringen kommer att ske på annan ort. Tidningen ska planeras och ritas upp lokalt och då behöver vi redigeringskompetens, för hur man sätter ihop en papperstidning.

Måns Uggla säger att förhandlingarna varit konstruktiva, att ledningen varit pragmatisk och sett till människors kompetens, även om förhandlingarna varit tuffa.

– Det har naturligtvis varit tufft att få uppsägningsbesked. Även de som tagit olika former av frivilliga erbjudanden har gjort det under press då olika arbetsfunktioner försvinner. Det har skett under stor vånda för flera medarbetare.

Fler avsnitt
Fler videos