Gå direkt till textinnehållet

Funcke sågar PS-kommissionen

Yttrandefrihetsexperten och journalisten Nils Funcke sågar Public service-kommissionens förslag att överföra delar av anslagen för SVT, SR och UR till en fond där andra medier ska kunna söka bidrag.

I stället vill han se en avveckling av presstödet och införandet av ett generellt stöd för alla former av yttranden inom ramen för yttrandefrihetsgrundlagen.

Det är i en artikel på Expressens kultursida i dag tisdag som Nils Funcke sågar Public service-kommissionens förslag att överföra pengar från public service-bolagen till en fond som andra medier kan söka pengar ur, som Journalisten tidigare berättat om.

”Det bekymmersamma är att urlakade tidningskoncerner nu är beredda att överge grundläggande principer för att få del av flödet från det statliga ymnighetshornet. Trist i synnerhet som det sammanfaller med att tryckfrihetsförordningen fyller 250 år”, skriver Nils Funcke i artikeln.

Han anser att förslaget öppnar en ”djävulsklyfta av gränsdragningar” men också en brygga mellan medierna och staten. Eftersom fonden ska ingå som en del av statsbudgeten blir det ytterst riksdagen som kommer att bestämma vilka som är berättigade till stödet. Men kommissionens förslag leder längre än så, anser Funcke. För att få anslag ur fonden måste, enligt förslaget, innehållet ”präglas av public service-ambitionerna om saklighet, allsidighet och opartiskhet”, något som Nils Funcke anser är oförenligt med en självständig publicistik. ”Tryckfrihetsförordningen tillåter, för att inte säga skyddar rätten, att vara osaklig, ensidig och partisk”, skriver Nils Funcke.

Han vill i stället se ett generellt stöd för alla former av yttranden som faller inom ramen för tryckfrihetsförordningen.

”Avveckla presstödet. Likställ momssatser och skatter och sänk i stället arbetsgivaravgifterna. Det skulle minimera statens möjlighet att styra innehållet”, skriver Nils Funcke.

Fler avsnitt
Fler videos