Gå direkt till textinnehållet

”Fruktansvärt tråkigt för Göteborg och tidningen”

GT/Kvällsposten bantar I 16 år har hon varit kulturredaktör på GT. Från årsskiftet tas den tjänsten och fyra andra bort från tidningen. ”En tidning behöver ha en egen opinionsavdelning för att det ska vara en tidning”, säger Ingrid Norrman, kulturredaktör och ordförande i valberedningen vid journalistklubben.

I dag kom beskedet att Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten skär bort fem tjänster vardera. Bland annat försvinner båda tidningarnas ledar- och kulturredaktörer. Ingrid Norrman började på GT för 18 år sedan. I 16 år har hon arbetat som tidningens kulturredaktör.

– Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt för Göteborg och tidningen. Det vi har gjort på GT kultur är något som inte kan göras från Stockholm. Ett exempel är vår artikelserie "Hela världen finns i Göteborg" där vi intervjuat 150 medborgare från olika länder inför valet, den avslutades med en stor fest på Kulturhuset, säger Ingrid Norrman.

Även om Expressens huvudredaktion och GT kultur samarbetar om bokrecensioner, teaterrecensioner och annat så finns det en rad material som nu kommer försvinna siar Ingrid Norrman.

Annons Annons

– För våra egna avslöjanden om kulturpolitiken i Göteborg har vi varit beroende av tips som kommit in till oss. Hur ska det bli med det nu? undrar hon.

Från och med årsskiftet ska Expressens kulturmaterial anpassas i viss mån för att passa bättre i Göteborg.

– Kulturen kommer fortfarande att recensera och det kommer att finnas budget att köpa in någon kulturkrönika i veckan som jag förstår det, men det blir inte samma sak. Det är tråkigt för Göteborg och Sverige. Det blir bara fler och fler röster som koncentreras till Stockholm, säger Ingrid.

Vad innebär det för dig personligen? Blir du kvar på GT som reporter?
– Jag har inte riktigt landat i detta än. Vi fick beskedet i går. Men jag har en tjänst kvar och i så fall så finns det jobb som webbreporter, sportreporter eller nyhetsreporter på skift. Så vi får se.

Hur skulle du beskriva stämningen på tidningen i dag?
– Vi på GT är luttrade. Bara i år tror jag att det är en tredjedel som försvunnit med avgångsvederlag eller annat. Sen jag började här har det varit neddragningar ungefär vart tredje år. När nattredigeringen försvann var det tungt att inte ha kvar en nattredaktion. Men en tidning utan ledar- och kulturredaktion, det är ett steg till.

Fler avsnitt
Fler videos