Gå direkt till textinnehållet

Frilansprotest mot Egmont

Frilansar protesterar i dag mot Egmonts nya frilansavtal i en aktion utanför Egmont i Malmö.

Journalisten har flera gånger berättat om Egmonts avtal som bland annat innebär att förlaget får oinskränkt rätt att använda frilansars material i alla sina produkter i alla länder, under obegränsad tid. Frilans Riks har uppmanat medlemmar att inte skriva på, och Journalistförbundet och Svenska fotografers förbund har försökt få Egmont att ändra innehållet i avtalet – utan resultat.

För att uppmärksamma avtalet delar representanter för Journalistförbundet och SFF i dag ut flygblad utanför Egmont i Malmö. Man bjuder även på ”upphovsrättstårta”.

– Vi hoppas att Egmont ska förstå att de inte ensidigt kan diktera villkoren, säger Åsa Ohlsson, ordförande i Frilans Syd.

Annons Annons

Hon menar att Egmonts nya affärsidé verkar vara att frilansmedarbetare ska förse dem med gratis material, vilket är oacceptabelt.

Men frilanskritiken handlar inte bara om pengar.

– En annan viktig aspekt är att det förhållande man som reporter eller fotograf har med en intervjuperson helt slås sönder av det här avtalet, i och med att materialet kan användas på ett sätt som är helt bortom frilansens kontroll. Det står att Egmont om det är känsligt material kommer att kontakta intervjupersonen – men hur ska vi veta vad de bedömer är känsligt material? Och det är Egmont som ska ta kontakten, inte jag som seriös journalist.

Dagens protest är bara den första i ett led, betonar Åsa Ohlsson.

– Och ger de inte med sig hoppas jag att ingen jobbar för dem. Vilket är sorgligt.

Fler avsnitt
Fler videos