Gå direkt till textinnehållet

Frilansar kritiska till Expressens frilansavtal

Frilansjournalister som jobbar för Expressen måste skriva på ett avtal som innebär att tidningen kan använda materialet i alla sina kanaler, i tryck och digitalt.

Längst ner i de mejl som Expressen skickar till frilansar står det att Expressen har rätt att återpublicera materialet i alla tidningar och bilagor som ingår i AB Kvällstidningen Expressen, såväl i tryckt som i digital form.

Det har förekommit att frilansar fått detta mejl med tillägg efter att man kommit överens om ett pris med redaktören.

– Jag tycker att det är problematiskt att skicka ut detta efter att man kommit överens med frilansaren. Det är bättre att ha en dialog med redaktören om vad man har för avtal. Det är fult att köpa en artikel och sedan använda den flera gånger, säger Jennie Larsson, ordförande för Frilans riks.

Annons Annons

På Frilans riks blogg berättar Mi Edvinsson att hon fått ett sådant avtal. Efter en dialog skrev redaktören ett nytt avtal där det stod att artikeln endast skulle publiceras en gång.

Eftersom det inte i mejlet från Expressen står preciserat någon summa anser Journalistförbundets jurist Olle Wilöf att det kan tolkas som ett nytt avtal.

– Om det inte står något om ersättning är det möjligt att förhandla.

Enligt Stefan Sjöström, administrativ redaktionschef, har Expressen i många år haft sådana avtal som gäller för frilansar som tidningen garanterar får betalt för ett visst antal dagar i månaden eller år.

Expressens villkor för inköp av frilansmaterial:
”AB Kvällstidningen Expressen äger rätt att återge materialet oavsett distributionsform, såväl i tryckt som i digital form. Detta innefattar – förutom våra olika Magasin – också rätten att återpublicera materialet i bland annat tidningen Expressen med editionerna GT och Kvällsposten, dess bilagor och tilläggsprodukter liksom våra olika digitala kanaler och plattformar. Detta innefattar även arkiv och eventuella samarbetsprojekt med andra dagstidningar och medier. Din leverans av ovanstående material innebär ett medgivande av ovanstående villkor.”

Fler videos
Fler avsnitt