Gå direkt till textinnehållet

Frilansar kräver arvodeshöjning

Wilhelm Agrell, Maria Küchen, Tor Billgren och flera kulturfrilansar kräver höjningar av frilansarvodena i Sydsvenskan efter sammanslagningen med Helsingborgs Dagblad.

I en debattartikel i Sydsvenskan kräver frilansarna en ersättning för dubbelpublicering i Sydsvenskan och HD efter sammanslagningen av tidningarna.

”Färre röster kommer att höras men inte bara det, ledningen för Sydsvenskan och HD har meddelat att den från och med den 27 februari tänker ta sig rätten att dubbelpublicera det arbete vi – en redan illa betald grupp – utför utan att kompensera oss ekonomiskt för detta. Enligt vår mening stjäl man åt sig ytterligare en publicering, vi ser ett bolag som tjänar pengar på två håll”, skriver frilansarna.

Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist svarar att Sydsvenskan och HD är ett företag och att de fast anställda medarbetarna skriver för båda tidningarna utan extra ersättning.

”Det har aldrig gått att sälja en frilanstext till både Sydsvenskan och HD, så samgåendet stänger inga sådana möjligheter. Däremot höjer vi nu ersättningarna kraftigt för de frilansare som tidigare skrivit kulturtexter åt HD, eftersom skillnaderna mellan tidningarna varit stora”, skriver Pia Rehnquist i sitt svar.

Fler avsnitt
Fler videos