Gå direkt till textinnehållet

Frilans Riks: ”Starkt stöd för rekommendationen”

Victoria da Silva, ordförande i Frilans Riks, anser inte att frilansrekommendationen kan ersättas helt av frilanskalkylatorn än på länge. ”Vi upplever att det finns ett starkt stöd för rekommendationen bland många frilansar”, säger Victoria da Silva.

Som Journalisten berättade på onsdagen finns det en ambition hos Journalistförbundet att ersätta frilansrekommendationen med det nya verktyget Frilanskalkylatorn.

”Vi vill att Frilanskalkylatorn ska bli det nya sättet att prissätta frilansarbete. Och utmana tanken med en prislista. Rekommendationen leder ju tanken fel för många. Får man kalkylatorn satt i vardagen kommer mycket av den här diskussionen att försvinna därför att priset upplevs som skäligt utifrån ett jämförbart värde för vad man betalar för anställda. Men det är en lång resa kvar”, sade förbundsordförande Jonas Nordling till Journalisten.

Men det finns många frilansar som använder rekommendationen för sina arvoden.

Annons Annons

– Vi upplever att det finns ett starkt stöd för rekommendationen bland många frilansar. Det finns en oro bland dem att en övergång till kalkylatorn kommer att resultera i lägre arvoden, och det måste vi undvika. Det pågår en diskussion i förbundet om detta. Inget är bestämt och som vi ser det ligger en eventuell övergång ganska långt in i framtiden, säger Victoria da Silva, ordförande i Frilans Riks.

Hon menar att rekommendationen fungerar bra för vissa frilansar, men sämre för andra.

– För vissa grupper av frilansar passar kalkylatorn bättre då man lättare kan räkna ut ett arvode beroende på vilka omkostnader man har. Medan de som i huvudsak levererar text är betjänta av att använda rekommendationen.

Fler avsnitt
Fler videos