Gå direkt till textinnehållet

Franska journalister gripna i Papua

Två franska journalister har gripits i den indonesiska provinsen Papua. Polisen anklagar dem för att främja instabilitet i regionen.

Reportrar utan gränser protesterar mot att de franska journalisterna Thomas Dandois och Valentine Bourrat hålls fångna i den indonesiska provinsen Papua, på ön Nya Guinea, och uppmanar de lokala myndigheterna att släppa dem.

De två reportrarna jobbar för Memento, ett produktionsbolag, och arbetade med ett reportage i den indonesiska delen av Nya Guinea för den fransk-tyska tv-kanalen Arte. Reportaget skulle ha handlat om levnadsvillkoren för lokalbefolkningen och separatisternas krav. Indonesiska myndigheter anklagar journalisterna för att ha rest in i landet på falska premisser. De hade turistvisum. De anklagas även för att ”främja instabiliteten i provinsen”

Reportrar utan gränser anser att deras frihetsberövande är olagligt.

Annons Annons

” Dessa två reportrar är kända för sin integritet och ärlighet. Hålla dem för en så lång tid måste betraktas som ett brott mot pressfriheten. Vi uppmanar myndigheterna att släppa dem utan dröjsmål”, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire i ett pressmeddelande.

De Indonesien myndigheterna har begränsat möjligheten för utländska journalister att ta sig till västra halvan av Nya Guinea sedan 1969 på grund av att det där finns en separatiströrelse.

Den tillträdande presidenten Jokowi Widodo, som svärs in den 20 oktober, har under sin valkampanj lovat att öppna upp västra Nya Guinea för journalister.

Indonesien är rankad 132a av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2014.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos