Gå direkt till textinnehållet

Frågor om integration dominerade

Integration, näringsliv och skola.  Det är de ämnen som har dominerade när Facebookanvändare pratade om Almedalen 2016.

Av riksdagspartierna var Sverigedemokraterna mest omtalat på Facebook totalt sett under veckan. Men sett till genomslag på Facebook var det Centerpartiet som blev mest omtalat under deras dag i Almedalen. Enligt Helen Widmark, medieanalytiker på Retriever, beror detta till viss del på Centerpartiets utspel, inte minst för att partiet fick kritik av LO för sitt budskap om sänkta arbetsgivaravgifter, enligt svt.opinion.

Hon ser även två andra anledningar till genomslaget. Panetoz som värmde upp publiken inför Annie Lööfs tal och skämtsidan Satanistiskt initiativ. Satanistiskt initiativ driver med alla riksdagspartier och har varje dag under Almedalsveckan spritt en skämtbild på partiledaren för dagen tillsammans med ett påhittat slagord.

Det som Facebookanvändare mest talade om var integration, näringsliv och skola.  

Annons Annons

Även i SOM-institutets mätningar av vilka samhällsfrågor som är viktigast för svenska folket kommer integration på första plats 2016.

”Integrationsfrågorna dominerar överallt: På Almedalsscenen, på Twitter, på Facebook och hela vägen ut i stugorna är integrations- och invandringsfrågorna i topp. Alla andra frågor hamnar i skuggan. Paradoxalt nog är en vanlig åsikt som framförs att integrationsfrågorna mörkas och förtigs, trots att frågorna gång på gång visar sig vara de mest diskuterade,” säger Hampus Brynolf, vice VD för Intellecta Corporate till svt.opinion.

Att näringsliv kom på andra plats tror Jakob Svensson, docent i Media och kommunikation, beror på att det fanns många lobbyister på plats i Almedalen.

Fler avsnitt
Fler videos