Gå direkt till textinnehållet

FP-politiker vill stoppa ”censur” i Eurovision

TV-tittarna ska få höra att publiken buar vid omröstningen under Eurovision-finalen. Det anser riksdagsledamoten Bengt Eliasson (FP) och uppmanar kulturminister Alice Bah Kuhnke att göra någonting åt ”censuren” inför nästa års ESC-tävling.

Det var vid poängutdelningen under Eurovision-finalen i Wien som publiken buade åt Polina Gagarinas ryska bidrag ”A million voices”. Producenten valde att maskera buandet med inspelade applåder.

”Det är en farlig väg att frisera sanningen på det här sättet. Sveriges Television har ett public service-uppdrag som går ut på att vara oberoende och opartiskt. Då ska man inte vara med och censurera sändningar”, säger Bengt Eliasson (FP), ledamot i kulturutskottet, till svt.se.

Han undrar vad som näst är på tur, ”att man friserar till nyheterna eller stöper om nöjesprogrammen så att de blir politisk korrekta”.

Han vill att kulturministern Alice Bah Kuhnke svarar på vad hon kommer att göra för att finalen, som nästa år avgörs i Sverige, kan sändas utan sanningen friseras.

”Hon är ansvarig för avtalet mellan SVT och staten och kan ta en diskussion kring vad avtalet innebär. Ministern har ett ansvar att stå upp för frihet och öppenhet.”

Kulturministern hälsar genom sin pressekreterare Kristoffer Talltorp att den som är missnöjd med SVTs sändningar bör vända sig till Granskningsnämnden:

”Det är inte lämpligt om regeringen går in och börjar kommentera eller styra enskilda publicistiska beslut av SVT. Ett oberoende public service kräver att vi som politiker håller armslängds avstånd, annars är det inte fritt och oberoende.”

Fler avsnitt
Fler videos