Gå direkt till textinnehållet

Fotografer och redigerare kan försvinna från PT

Piteå-Tidningens ledning vill skära i fotoavdelningen och flytta redigeringen till Norrköping. Upp till åtta tjänster av drygt 30 kan beröras. 

PTs ledning har lagt fram ett besparingsförslag där åtta av drygt 30 tjänster kan försvinna. Tanken är att minska ner antalet fotografer och flytta redigeringen till Norrköping.

Bengt Larsson, redaktionschef på Piteå-Tidningen, säger att han har svårt att uttala sig om förslaget eftersom förhandlingarna med Journalistförbundet inte är klara.

– Vi lägger inte ner fotoavdelningen, men vad det kommer att landa i är svårt att säga eftersom förhandlingar fortfarande pågår, säger han.

Bengt Larsson menar att foto inte bara gäller stillbilder och att det i sparförslaget också finns en satsning på rörlig bild.

– Det är ingen hemlighet att det handlar om ett åtstramningspaket där foto är en del och där redigeringen är en del, men var det landar är för tidigt att säga. Vi är ju ett tidningshus och det kanske finns möjlighet att flytta personer mellan olika uppgifter, säger han.

Angående redigeringen är det tydligare. Planen är att den ska flyttas, men exakt hur och i vilken utsträckning är inte heller klart, enligt Bengt Larsson.

Maria Johansson är ordförande i den lokala journalistklubben. I nuläget har hon svårt att säga när förhandlingarna kan vara avslutade.

– I det värsta scenariot berör sparpaketet 25 procent av personalen. Det pågår förhandlingar och vi vet att det måste ske en personalminskning.

Maria Johansson säger att sparbeskedet kom lite som en överraskning, trots att hon och hennes kollegor är väl medvetna om att hela branschen har ekonomiska problem.

– Vi har ändå klarat oss väldigt länge utan att bli så hårt drabbade. Vi har till exempel lyckats lösa besparingar med pensionsavgångar.

Stämningen bland medarbetarna på PT är nedstämd berättar Maria Johansson. Hon är ändå glad att PT ägs lokalt och säger att hon tror att ledningen är mån om att de ska fortsätta göra bra och viktig lokaljournalistik.

– Men förutom oron för jobben så känner vi en oro att de produkter vi gör får en kvalitetsförsämring.

Fler avsnitt
Fler videos