Gå direkt till textinnehållet

Fotografer borta från SVT

Allt fler redaktioner bantar sina fotoavdelningar och skär i sin bildbudget. På SVT har man nu tagit bort den rena fotografrollen på de lokala stationerna och i stället utbildat 110 personer till videojournalister. Vi åkte till Falun för att ta reda på varför?

I vårt reportage om bildjournalistikens tillstånd i Sverige (Journalisten nummer #13) har vi bland annat besökt Sveriges Television i Falun. Precis som på övriga lokala SVT-stationer är nu den rena fotografrollen borta på företaget. I stället har man utbildat 110 personer till så kallade VJs. 

En av dem som fått den nya rollen som produktionskoordinator är Niklas Hermansson på SVTs redaktion i Falun. Han är utbildad fotograf och var tidigare anställd som fotograf och redigerare i Falun.

– Det jag är bra på och utbildad som, fotograf och redigerare, det slänger man bort. I stället ska jag sitta och titta på en programmerad skärm där man trycker på en knapp för varje steg i sändningen. Det skulle man kunna lära en apa att göra, säger han bland annat. 

Vi lät SVT Faluns redaktionschef Nina Funke svara på kritiken.

Fler avsnitt
Fler videos