Gå direkt till textinnehållet

Fotografen om bilden alla pratar om

I går var den överallt på sociala medier. I dag spekulerar allt fler om att årets bild redan tagits. Här berättar Expos fotograf David Lagerlöf om bilden alla pratar om just nu.

Det var under nazistiska Svenska Motståndsrörelsens 1 maj-tåg i Borlänge som bilden alla pratar om togs. David Lagerlöf var på plats för den antirasistiska tidskriften Expos räkning och såg plötsligt hur Tess Asplund, som kvinnan på bilden heter, kliver ut på gatan rakt framför ledarna för Svenska motståndsrörelsen och lyfter handen i en ”Nelson Mandela-gest” som hon kallar den till SVT Kulturnyheterna

Nu har bilden delats över 20 000 gånger på nätet, kallas årets bild, och jämförs även med den legendariska väsktants-bilden från 80-talet. 

– Jag tar uppståndelsen med en nypa salt, rent krasst så det produceras väldigt mycket bra bildmaterial idag så vi får se hur det går med Årets bild. Man får vara ödmjuk inför det faktum att konkurrensen är stor, säger David Lagerlöf till Journalisten. 

Annons Annons

Hur blev bilden till? 

– På de här tillställningarna är allting väldigt speciellt. Man ska hålla koll på vart nazisterna befinner sig och om antifascisterna kastar några saker samt vad polisen gör. Men när jag ser demonstrationen närma sig och den här kvinnan som heter Tess kliver ut på gatan så ser jag att hon kommer väldigt nära. Jag uppfattar det som att hon tar ögonkontakt med ledaren för nazisterna och vägrar böja blicken. Det här pågår bara några sekunder innan polisen kommer och knuffar undan henne. Parallellt är det flera fotografer som springer förbi och missar situationen.

Varför tror du bilden får sådan uppståndelse?

– Personerna i det här tåget tar sig själva på väldigt stort allvar. På deras axlar vilar att rädda Sverige från undergång, enligt dem själva, och inget får stå i vägen för det. Det är 300 personer i ett tåg som man vet har ett våldsamt förflutet och när en ensam kvinna, som är ganska liten, ställer sig i vägen för det och vägrar böjande sin blick händer kanske något? Det är i alla fall min tolkning av bilden. 

På vissa högerextrema forum och bland bloggare spekuleras det nu i att du och kvinnan kände varandra. Att bilden skulle vara arrangerad? 

– Det är trams. En hel del av den här ryktesspridningen baseras på en debattartikel i Metro där det finns en tvådelad bild. Den ena är en bild på Mattias Järvi med bildbyline Daniel Lagerlöf och den andra är en bild på Tess med bildbyline privat. Då tolkar vissa högerextrema krafter det som att jag tagit bilden på Tess. Även fast det är uppenbart att den högra bilden på Tess är tagen av henne själv, eller en kompis, med bildbyline Privat. 

Fler avsnitt
Fler videos