Gå direkt till textinnehållet

Fotograf stämmer Erik Hörnfeldt

Medieprofilen och tidigare journalisten Erik Hörnfeldt stäms på 32 000 kronor av fotografen Roger Schederin för upphovsrättsintrång rörande ett fotografi på Jan Stenbeck. Erik Hörnfeldt (bilden) ifrågasätter storleken på beloppet.

Fotografiet på Jan Stenbeck som Roger Schederin tog på uppdrag av Expressen 1993 i samband med att Stenbeck skulle intervjuas av Stina Dabrowski i TV3 publicerades i Erik Hörnfeldts blogg 2006, enligt stämningsansökan i Stockholms tingsrätt.

Schederin fick kännedom om att fotografiet var utlagt i slutet av förra året och kontaktade då Erik Hörnfeldt som tog bort bilden.

Parterna har sedan dess sökt nå en överenskommelse om ersättning, utan framgång, och nu har Roger Schederin via Journalistförbundets jurist Olle Wilöf valt att stämma Erik Hörnfeldt på drygt 32 000 kronor för upphovsrättsintrång.

Annons Annons

Erik Hörnfeldt anser att beloppet är för stort.

– Jag medgav direkt att jag använt bilden utan tillstånd. Jag tog ned den omgående och bad om ursäkt som man gör, och jag erbjöd mig att betala ersättning enligt Journalistförbundets frilansrekommendation, säger Erik Hörnfeldt till Journalisten.

Han menar att fakturan han fick var för hög och bestred den.

– Där påstods att bilden legat uppe sedan 2006, men jag startade inte bloggen förrän 2009 så det är en omöjlighet. Därför bestred jag fakturan. Det är tråkigt att det har blivit så här.

Fler videos
Fler avsnitt