Gå direkt till textinnehållet

Fotograf kräver Västerås på en miljon

Ulla Montans bild av Tomas Tranströmer spreds av Västerås stad utan tillstånd och har publicerats i medier världen över utan att upphovsmannen fått någon ersättning. Nu kräver hon Västerås stad på en miljon kronor.

Ulla Montan sålde 2011 en bild av Tomas Tranströmer till Bonniers förlag som fick rätt att lägga ut bilden för publicering under ett år i samband med redaktionell text om författaren.

Västerås stad lade ut bilden på sin hemsida, vilket de hade rätt till, under den begränsade tiden. Men när tiden gick ut låg den kvar. Västerås stad påstod också att bilden hade en licens för att laddas ned och publiceras i hel världen. Bilden har laddats ned minst 209 gånger och publicerats vidare. I 195 fall fanns inte fotografens namn med. Det skriver Vestmanlands Läns Tidning.

Ulla Montan kräver nu Västerås stad på drygt en miljon kronor inklusive moms för brott mot upphovsrätten. Västerås bestrider betalningskravet och Ulla Montan säger till VLT att hon kommer att stämma kommunen om hon inte får betalt.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos