Gå direkt till textinnehållet

Förundersökning mot Nordfront

Justitiekanslern inleder förundersökning om hets mot folkgrupp mot nättidningen Nordfront för en artikel där Hitler omnämns som inspiratör och för att en flagga med hakkors publicerats i anslutning till texten

Den anmälda artikeln publicerades i maj i år och hade rubriken ”Hitlermånad i hela Norden”. I anslutning till artikeln publicerades en flagga med hakkors.

”Det finns anledning att misstänka att yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts genom innehållet i den anmälda artikeln och publiceringen av flaggan med hakkors” skriver JK och anser därför att en förundersökning bör inledas.

Journalisten har tidigare skrivit om JK-beslutet att Nordfront inte gjorde sig skyldig till hets mot folkgrupp när den i april publicerade bilder på hyllningar av Adolf Hitler och på hakkorsflaggor.

Annons Annons

Till SR Kulturnytt sade JK Anna Skarhed att hon gjorde bedömningen att det handlade om nyhetsrapportering om något som inträffat och att publiceringen gjordes i ett grundlagsskyddat medium. Men beslutet innebär inte att det är fritt fram för alla slags publiceringar som handlar om hyllningar av Adolf Hitler, enligt Skarhed.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos