Gå direkt till textinnehållet

Fortsatt medlemstapp för Journalistförbundet

Journalistförbundet fortsätter att tappa yrkesaktiva medlemmar. I april lämnade 45 aktiva medlemmar förbundet. På ett år är tappet nu 352 yrkesaktiva.

16 978 personer var medlemmar i Journalistförbundet den 30 april i år. På ett år har medlemsantalet sjunkit med 383. Det största tappet finns bland de yrkesaktiva, minus 352 medlemmar. Också antalet studerandemedlemmar har minskat det senaste året, med 100 personer, medan seniorerna har blivit 69 fler.

Det sjunkande medlemsantalet tas på stort allvar av förbundets styrelse. Som Journalisten skrev i februari, då medlemsantalet för första gången på många år sjönk under 17 000, kräver förbundsstyrelsen nu att kansliet ställer om sin verksamhet mot större fokus på organisering och medlemsrekrytering.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling pekade då på att många journalister just nu lämnar branschen i takt med att redaktionerna krymper:

Annons Annons

– Utifrån branschens utveckling är medlemstappet inget konstigt. Många medlemmar byter bransch och lämnar därmed förbundet.

Fler avsnitt
Fler videos