Gå direkt till textinnehållet

Förtroendet för medier fortsatt stort

Förtroendet för medier är fortsatt stort, enligt den senaste förtroendebarometern som presenterades på Meg i Göteborg i dag.

Medieakademiens förtroendebarometer presenterades i dag för tjugonde gången. Första gången var alltså 1997.

Det betyder långa mätserier där man kan se tendenser över tid.

Förtroendet för public service har inte ändrat sig mycket de senaste tio åren. 2007 hade drygt 70 procent av de tillfrågade ganska stort eller mycket stort förtroende för public service.

Annons Annons

I dag har SR ett förtroende på 70 procent och SVT ett förtroende på 66 procent. Det är en minskning från förra året med en procentenhet.

För Dagens Nyheter har förtroendet sjunkit de senast tio åren från siffror närmare 60 procent till att i dag har ett förtroende på 46 procent. Samma siffra har lokaltidningarna, som förra året hade ett förtroende på 49 procent.

TV4 ligger sämre till i förtroendebarometern. Bara 29 procent säger sig ha mycket stort eller ganska stort förtroende för TV4, jämfört med 45 procent 2007.

Ännu lägre är förtroendet för kvällspressen, vilket det varit de senaste tio åren. Aftonbladet har 14 procent i förtroende och för Expressen har bara tio procent mycket stort eller ganska stort förtroende. Ännu lägre siffra har TV3, med nio procent.

Bland de yngre minskar förtroendet generellt något, utom för public service-bolagen, där SR till och med ökar. Förtroendetappet bland unga när det gäller kvällstidningarna och TV3 ligger på fem procentenheter, medan övriga medier tappar ett par procentenheter i förtroende.

I jämförelsen mellan olika bolag toppar även i år Sveriges Radio mätningarna.

”I ett allt mer polariserat Sverige spelar ett oberoende Sveriges Radio, som den trovärdiga guiden inom alla genrer och för hela publiken oavsett var och hur de tar till sig media, en viktigare roll än någonsin. Då är det såklart väldigt glädjande att så många fortfarande anser att vi är det mest trovärdiga företaget i Sverige”, säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö i en kommentar.

Medieakademin kan du hitta hela förtroendebarometern.

Fler avsnitt
Fler videos