Gå direkt till textinnehållet

Förslaget om hårdare straff får tummen upp

Både Journalistförbundet och Utgivarna välkomnar Birgitta Ohlssons uttalande om förstärkt skydd för journalister. "Det är jättebra att hon uppmärksammat den utsatta situation vi har", säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Som Journalisten tidigare berättat sa demokratiminister Birgitta Ohlsson i en radiointervju i Ekot att hon vill utreda en skärpning av lagen för att skydda bland annat journalister och politker, som har väsentliga uppgifter för demokratin.

Journalistförbundets ordförande är positiv till att hon uppmärksammat problemet.

– Sen vad det i slutändan ska leda till är en annan sak. Men att detta är en sak som samhället ska förhålla sig till visar både vår och utgivarnas undersökningar, säger Jonas Nordling.

Utgvarnas VD Jeanette Gustfsdotter säger i ett pressmeddelande:

"Det här är oerhört glädjande. Utgivarna har gjort två undersökningar under senaste halvåret för att undersöka hot mot journalister, vilka visade skrämmande resultat. Vi krävde redan den 30 juni att straffvärdet för hot mot journalister måste kartläggas. Vi ska även uppvakta regeringen efter valet med våra rapporter. Både nationellt och internationellt ökar våldet mot journalister och mediehus. Om man tror på en stark demokrati måste dessa hot tas på största allvar."

Jonas Nordling vill att man i första hand ska använda befintlig lagstiftning för att skydda journalister som blir hotade. 

– Men om det inte räcker så måste man gå vidare. Det handlar om att värna demokratin.

Fler avsnitt
Fler videos