Gå direkt till textinnehållet

Förlikning i UNT-målet

Journalistförbundet och Medieföretagen har nått en förlikning i tvisten angående förläggningen av arbetstid på Upsala Nya Tidning. Journlistklubben får 250 000 kronor som ska förvaltas genom en stiftelse. UPPDATERAD.

Tvisten inleddes redan 2010 och 2012 stämde Journalistförbundet företaget i Arbetsdomstolen. Nu har Journalistförbundet och Medieföretagen nått en förlikning i tvisten angående förläggningen av arbetstid på UNT.

Förlikningen innebär att parterna nu är överens om vilken arbetstid som ska gälla framöver på UNT. Den innebär också att det inrättas en kompetensutvecklingsstiftelse som klubbens medlemmar har möjlighet att söka pengar från.

Karolina Tolstav är ordförande i journalistklubben på UNT.

Annons Annons

– Det känns jätteskönt eftersom klubben och medlemmar känner sig nöjda med uppgörelsen och uppenbarligen även arbetsgivaren, säger hon.

Hur har stämningen varit de senaste fem åren när det här pågått?
– I början var det helt klart en öppen strid, men efter det första året gick det att ha ett normalt förhandlingsklimat så länge det inte gällde frågor om arbetstid eller arbetsmiljöpott. Det måste vi ge credd till arbetsgivaren för. Jag kan också säga att vi varit noga med att hålla medlemmarna utanför striden, den har i stället tagits av klubbstyrelsen, vilket har fungerat.

Hur mycket pengar finns det i stiftelsen?
– I stiftelsen som ska upprättas kommer det finns 250 000 kronor. Pengarna ska vara utdelade innan 2018 är slut.

Hur blir framtiden UNT?
– Nu har vi inte det här hängande som ett åskmoln över oss längre, vilket är väldigt skönt, men det fackliga arbetet fortsätter som vanligt, säger Karolina Tolstav. 

Fler avsnitt
Fler videos