Gå direkt till textinnehållet

Företag ville kartlägga journalistkontakter

Företaget bakom det så kallade strumpavtalet med Stockholms läns landsting försökte få landstinget att kartlägga journalistkontakter, något som enligt landstinget kan att bryta mot lagen.

Det var i somras som Sveriges Television avslöjade det hjälpmedelsavtal som företaget One-Med och landstinget skrivit, där exempelvis specialstrumpor kostade sex tusen kronor paret.

Några veckor före sommarens avslöjande försökte One-Med få landstinget att kartlägga mediekontakter, avslöjar SVT.se. Så här skrev företagets representant i mejl till landstinget:

”Jag passar samtidigt på att be om kopior över all korrespondens om alla olika ärenden som Stockholms läns landsting haft med alla journalister som också intresserat sig för avtalet.”

Annons Annons

One-Med försökte också få landstinget att hemlighålla den här begäran:

”Tacksam om denna förfrågan kan hanteras i den här kommunikationskanalen i stället för att formellt begära ut allmänna handlingar.”

Landstinget sade nej till begäran med motiveringen att det skulle kunna strida mot grundlagens regler som säger att myndigheter inte får efterforska journalisters källor.

”Om vi skulle ha hanterat all den här konversationen så fanns en risk att vi just efterforskade källor", säger Åsa Himmelsköld, enhetschef på landstinget till SVT.se.

One-Med uppger till SVT att de inte uppmanat till något lagbrott.

”En företagsledare som är seriös försöker inte få avtalsparten att begå direkta olagligheter”, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till SVT.se.

Fler avsnitt
Fler videos