Gå direkt till textinnehållet

”Företag och andra gillar granskande journalistik”

Svenska Dagbladets Andreas Cervenka har vunnit Guldspaden för granskningen av SCA-topparnas användning av bolagets privatjet och fått Stora Journalistpriset för att ha varit med och grundat ekonomisajten Ekonomi24. Nu har han, för fjärde året i rad, utsetts till Årets ekonomijournalist av PR-byrån Hallvarsson & Halvarson.

PR-byrån gör en egen enkätundersökning bland finansmarknadens stora aktörer och för dem är alltså Andreas Cervenka ohotad etta sedan fyra år tillbaka. På andra plats hittar vi Henrik Mitelman från Dagens Industri och på tredje plats Carolina Neurath från Svenska Dagbladet.

Vad betyder det här? Juryn är ju finansmarknadens egna aktörer?
– Visst, men urvalet av de som röstar är ganska brett. Och jag vill på inget sätt förhäva mig men den som hävdar att min journalistik utmärks av en hovsam linje gentemot finansmarknaden har nog inte läst så mycket av det jag skrivit. Tvärtom är min erfarenhet att företag och andra aktörer gillar granskande journalistik, även om det förstås kan vara jobbigt att själv vara utsatt, säger Andreas Cervenka. 

Vad är hemligheten till att du hamnar i topp?
– En faktor är förstås att krönikörer syns mer. Men jag hoppas att en faktabaserad kritisk hållning, kanske kryddad med en dos pedagogik, är vad som uppskattas. Det är i alla fall min ambition.

Annons Annons

Hur mår ekonomijournalistiken i Sverige enligt dig?
– Väldigt bra tycker jag, det är bara att titta på de senaste årens avslöjanden som Swedbank, Rikshem, Telia, Panama/Nordea och SCA. Vi kan alltid bli bättre men givet resurserna tycker jag faktiskt att vi gör hyfsat ifrån oss. 

Vad gör du i sommar?
– Tar det förhoppningsvis så lugnt som möjligt med familjen, på vilken ort är dock oklart än så länge. 

Fler avsnitt
Fler videos