Gå direkt till textinnehållet

Förbundet ser brister i visstidsförslaget

Igår kunde Journalisten berätta att regeringen vill begränsa visstidsanställningarna med ett nytt förslag. Journalistförbundet hade dock hoppats på mer. Som att även få till en annan typ av enhetlig konverteringsregel för bättre skydd åt journalisterna.

Nu ska det bli svårare för arbetsgivare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra. Regeringen föreslår nämligen att anställningsformen allmän visstidsanställning begränsas.

”Vi får bukt med missbruket av visstider men ger fortfarande goda möjligheter att vara visstidsanställd och att anställa på visstid. Jag tycker att vi har hittat en rimlig balans”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Ekot om regeringens förslag.

Den stora förändringen blir en ny regel där man hoppas att anställningen ska övergå till tillsvidareanställning i fler fall än i dag, inte bara om anställningen varar mer än två år inom en femårsperiod som nu.

Annons Annons

Exempelvis vill regeringen att det inte längre ska gå att vara anställd på allmän visstid, för att sedan ha ett vikariat och sedan på nytt få en allmän visstidsanställning. Statistiska centralbyrån har också i en undersökning visat att 39 000 personer, eller sju procent av de visstidsanställda, hade varit anställda i fem år eller mer hos samma arbetsgivare.

Journalistförbundet menar att det här förslaget i första hand inte påverkar de medieföretag som har kollektivavtal med Journalistförbundet.

– Det är bra att regeringen skärper regelverket så att en visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning i flera fall än idag. Men det här förslaget gör inte att problemet försvinner. Det går tyvärr fortfarande att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra, säger Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet till Journalisten.  

Widsell pekar på att förbundet inte har anställningsformen allmän visstid i sina kollektivavtal. Däremot förekommer allmän visstid på mediearbetsplatser som inte har kollektivavtal med Journalistförbundet.

Ulrica Widsell hade hellre sett en enhetlig konverteringsregel.

– Vi ställer oss bakom TCO:s förslag till lösning med en övre sammanlagd tidsgräns på tre år under en femårsperiod, oavsett vad man väljer att kalla den tidsbegränsade anställningen. Vi kommer att analysera förslaget ingående och komma med ett remissyttrande till Arbetsmarknadsdepartementet i den här frågan.

Fler avsnitt
Fler videos