Gå direkt till textinnehållet

Förbundet har tappat 450 medlemmar på ett år

På ett år har medlemsantalet minskat med 450 personer för Journalistförbundet. I medlemsintäkter betyder det ett tapp på 1,8 miljoner kronor.

Trots att det tillkommer cirka 50 medlemmar per månad så har Journalistförbundet minskat med 450 medlemmar, räknat från september förra året till september i år. Det största tappet sker bland redan anställda journalister.

– Nästan 75 procent av de som lämnar oss gör det för att de byter bransch. Det minskar inte lika mycket bland frilansar, där ligger det ganska stilla, säger Eva-Maria Kollberg, kanslichef på Journalistförbundet.

För ekonomin är utvecklingen ett tufft slag. Omräknat i medlemsintäkter betyder det ett tapp på 1,8 miljoner kronor. Prognosen för året som kommer är inte heller speciellt ljus.

Annons Annons

– Vi tror inte att medlemsantalet kommer att öka under 2017, det kommer ligga någonstans kring samma tapp. Det är bara att titta på branschen, hur det ser ut med neddragningar och hur det krymper överallt, säger Eva-Maria Kollberg.

Under nästa år kommer Journalistförbundet att dra ned på organisationen genom att inte ersätta två pensionsavgångar. Vad mer det kan komma att sparas på kan kanslichefen inte svara på i dagsläget.

– Det är klart att vi kommer att få anpassa kostymen efter vilka pengar som kommer in. När vi blir färre i personalen så måste vi på olika sätt effektivisera och anpassa allt vi gör. Hur vi ska göra med de arbetsuppgifter som de som går i pension har gjort måste vi se över.

I dagsläget är det inte aktuellt att ta in nya branscher inom Journalistförbundet, som exempelvis anställda inom PR och kommunikation, vilket exempelvis det danska journalistförbundet implementerat.

– Vi ska utreda vad vi ska vara för ett förbund inför kongressen i april 2018. Så det är där den frågan ligger, det måste till ett kongressbeslut om vi ska göra en sådan förändring. 

Fler avsnitt
Fler videos