Gå direkt till textinnehållet

Förbud mot avslöjanden i Kina

Kinas mediemyndighet förbjuder journalister från att publicera ”statshemligheter, kommersiella hemligheter samt opublicerad information”.

Kinas myndighet för press, publikationer, radio, film och TV har sedan mars 2013 successivt infört allt hårdare restriktioner mot landets medier och journalister.

Tidigare i år förbjöds journalister att publicera information såväl i arbetet som privat utan godkännande från sin arbetsgivare – i princip ett förbud för journalister att ha privata bloggar. En tibetansk journalist och bloggare försattes så sent som i tisdags i husarrest efter att ha fått en inbjudan till den amerikanska ambassaden under den amerikanske utrikesministern John Kerrys besök, enligt BBC.

I veckan meddelade myndigheten att journalister nu är förbjudna att kopiera, förvara och publicera statshemligheter, affärshemligheter och ”opublicerad information”. Sådan information får inte heller förmedlas privat. Det uppger kinesiska nyhetsbyrån Xinhua

Bob Dietz, koordinator för Committee to Protect Journalists i Asien, konstaterar att förbudet mot att publicera opublicerad information är en mycket vag formulering och hotar i praktiken det mesta journalistiska arbetet, samt att det är oklart om reglerna gäller för korrespondenter som arbetar i Kina.

Fler avsnitt
Fler videos