Gå direkt till textinnehållet

Folkbladets klubb kritisk mot chefredaktören

Journalister på Folkbladet i Västerbotten anser att chefredaktören Anna Liths attityd påverkar stämningen och arbetsklimatet på ett negativt sätt. I ett brev till styrelsen riktar journalistklubben hård kritik mot chefredaktören.

Arbetsmiljön på Folkbladet i Västerbotten har successivt blivit sämre sedan Anna Lith tillträdde som chefredaktör hösten 2013. Det anser journalistklubben på tidningen som valt att rikta sina klagomål i ett brev direkt till Folkbladets styrelseordförande Sture Bergman.

”Medarbetare har blivit utsatta för en behandling som de inte förtjänar, hennes agerande sår split i organisationen”, skriver klubben i brevet.
Bland de saker som journalistklubben lyfter i brevet finns hanteringen av nedbemanningen våren 2014 då redaktionen minskade från 28 till 24 personer.

”Vår uppfattning är att medarbetare har behandlats på ett sådant sätt att de inte haft någon annan utväg än att säga upp sig. Det är olustigt eftersom det rör sig om våra arbetskamrater.”

Annons Annons

Enligt klubben ska hon vidare ha förbjudit fikaraster. Klubben anser att dessa raster varit ”en symbolhandling som bidragit till sammanhållningen”.
Hans Forsman, ordförande i journalistklubben på Folkbladet Västerbotten, säger till Journalisten att det står klart att arbetsmiljön har blivit sämre under Anna Liths ledning.

– Jag tycker inte att arbetsmiljön är mycket dålig, men den kunde vara bättre. MBL-informationen och samarbetet fungerar relativt bra. Däremot får vi inte svar på frågor som vi ställer, säger Hans Forsman.

Varför valde ni att ta kontakt direkt med tidningsstyrelsen?
– Man ska vara försiktig med denna sorts skrivelser som antas på stormöten, jag är inte förtjust i att arbeta på det sättet. Men jag står bakom skrivelsen vi har gjort och tycker att den är korrekt. Det handlade om att göra styrelsen uppmärksam på problemen eftersom vi inte får svar från Anna Lith.

Har ni fått något svar på brevet?
– Nej. Brevet skickades i februari och bollen ligger hos dem. Men jag tycker faktiskt att saker har förändrats till det bättre efter att vi skickade brevet.

Vad anser klubben om att Anna Lith drog in fikarasterna?
– För många är fikarasterna viktiga för trivseln och arbetsmiljön. Jag har förståelse för att man vill hålla koll på dem, så att de håller sig till 15 minuter och inte drar iväg till en halvtimme. Fikarasterna har ju inte påverkat produktionen negativt. Vi har ställt frågor om rasterna men har inte fått svar.

Anna Lith medger utan omsvep att arbetsmiljön och stämningen inte är på topp på redaktionen.

– Majoriteten av arbetsledningen är långtidssjukskriven och personalansvaret ligger nu helt på mig och ställföreträdande ansvarig utgivare. Sedan har vi haft en omorganisation som inneburit att vi blivit färre. Mitt fokus de senaste månaderna har varit att vara stöd och ha krissamtal efter mordet på vår kollega Elin Falk, och nu inleds rättsprocessen. Samtidigt har vi stora utmaningar som andra­tidning avseende bland annat presstöd och digital omställning. Påfrestningarna har varit i överkant, för alla på redaktionen. Man måste ha respekt för att pressen och stressen kan kännas omänsklig, säger Anna Lith.

Vad säger du om kritiken som klubben riktar mot dig i brevet till styrelsen?
– Brevet är inte ställt till mig, så jag ska inte svara på det, men jag har läst det. Vi pratar hela tiden om utmaningarna och om hur vi mår på redaktionen. Jag tycker vi har bra och framåtsyftande samtal med klubben. Men jag har full förståelse för att man inte känner att stämningen är bra.

Klubben anser att omorganisationen var brysk och sköttes osnyggt, vad har du för kommentar till det?
– Det får stå för klubben. Allt är förhandlat enligt MBL och förhandlingarna avslutades i enighet för över ett år sedan. Det är klart att det är tråkigt att genomföra en besparing, men jag är glad att vi kunde hitta en lösning med frivilliga överenskommelser och har sluppit att säga upp personer mot deras vilja. Hur de överenskommelserna sett ut kan jag förstås inte gå in på.

Råder det fikaförbud på redaktionen?
– Det råder inget fikaförbud. Jag ville klargöra hur reglerna ser ut, men det här är uppenbarligen ett missförstånd. Vill man ta en kvarts fikapaus på eftermiddagen så gör man det. Jag har sagt att fikapauserna ska vara just pauser som man tar på betald arbetstid och inte raster som utgör egen tid. Det är möjligt att folk har missförstått det och trott att man inte får fika.

Men det har ju varit implementerat i organisationen – folk har fått reprimander om de fikar, är det verkligen bara ett missförstånd?
– Om någon har fått en oskälig tillsägelse kan de vända sig till mig. Man har rätt till pauser i arbetet.

Fler avsnitt
Fler videos