Gå direkt till textinnehållet

”Folk gråter på redaktionen”

En längre periods arbetsmiljöproblem på P4 Östergötland kulminerade vid ett konsultlett möte på redaktionen igår. ”En fruktansvärd dag, inte värdig någon människa”, säger en person som var där.

Journalisten har flera gånger fått signaler om problem i arbetsmiljön på P4 Östergötland. Enligt SJF-sektionens ordförande på kanalen, Johan Gustafsson, har det under en tid funnits enstaka arbetsmiljöhändelser som kommit till klubbens kännedom. Men det var först den gångna våren som problemen blev mer omfattande, och klubben kallade till möte med områdes- och kanalchefen samt den lokala Unionen-klubben.

– Vi har tagit fram en plan för att komma tillrätta med de problem som finns, och är mitt i den processen nu, säger Johan Gustafsson, som inte vill precisera arbetsmiljöproblemen närmare.

En del av arbetet är en så kallad pulsmätning av arbetsmiljön som SR nyligen lät göra bland kanalmedarbetarna. Den presenterades för personalen i dagarna, och skulle fördjupas vid en heldag under tisdagen, ledd av en extern konsult. Mötet, där anställda uppmanades att i allas närvaro prata öppet om och konkretisera problemen på arbetsplatsen, beskrivs dock som ”en fruktansvärd dag, inte värdig någon människa” av en person som var där:

– Folk mår otroligt dåligt av den här dagen. I dag har vi en redaktion som sitter och gråter, eller skrattar hysteriskt.

Michael Österlund, områdeschef för område Öst där P4 Östergötland ingår, var inte själv närvarande vid gårdagens möte men har fått det beskrivet för sig från flera håll.

– Det är svårt att beskriva mötet som något annat än väldigt speciellt. Jag håller utifrån det jag hört med om att det blev väldigt illa.

Hur kunde det bli så?
– Det ska jag borra vidare i.

Jag har pratat med anställda som upplever att arbetsmiljöproblemen inte tagits på tillräckligt stort allvar av SR.
– Jag har den här tjänsten sedan den 1 april. Sedan jag fick kännedom om den bild som finns och som visas i arbetsmiljömätningen har jag tagit det på stort allvar, vi har inlett ett mycket systematiskt arbetsmiljöarbete och blickar framåt.

Kan du bekräfta att det främst handlar om problem mellan kanalledningen och de anställda?
– Den pulsmätning vi lät göra efter sommaren ställer frågor på en rad områden, och den visar att vi har anledning att ta frågorna på stort allvar. Det handlar inte bara om ledarskapet.

Vad händer efter gårdagen?
– Vi försöker göra ett omtag i processen helt enkelt. Jag är övertygad om att arbetsmiljöproblemen går att reparera, säger Michael Österlund.

Fler avsnitt
Fler videos