Gå direkt till textinnehållet

Fojo satsar på medier i Somalia

Fojo och IMS har fått 49 miljoner kronor från Sida för att stötta utvecklingen för medierna i Somalia. "Vi tror att fri, oberoende och professionell journalistik är en viktig del när ett demokratiskt samhälle ska byggas upp", säger Fojos internationella chef Johan Romare.

Under 2013 hade Fojo ett pilotprojekt i Puntland, som är en del av Somalia. Det visade att det är fullt möjligt att arbeta i Somalia. Nu går Fojo vidare och har tillsammans med danska International Media Support (IMS) sökt och fått pengar av Sida för att genomföra ett treårigt projekt för att stärka medier och journalistik i Somalia. Totalt kostar projektet 75 miljoner, varav Sida står för 49 miljoner. 

– Vi tycker att det är ett spännande läge i Somalia just nu. Efter mer än 20 år av ickestat så finns här en möjlighet. Landet har en regering som suttit i ett par år nu och de söker en väg framåt som bygger på demokrati och inte på klaner. Vi ser journalistik som en del av det försöket, journalistik kan vara otroligt viktigt om det görs rätt, säger Johan Romare.

Sedan tidigare har Fojo flera projekt på den afrikanska kontinenten, såsom Kenya, Tanzania, Uganda med flera. Projekten går dels ut på att utbilda journalister, men också att stötta de medier som finns och som vill vara oberoende.

Annons Annons

– Situationen för journalister är svår i Somalia. Och landet är långt från stabilt, framförallt har Al-Shabaab gjort sig kända för att attackera journalister. Men Somalia kan nu äntligen stå vid en vändpunkt. Här kan mer professionella och oberoende medier minska möjligheterna för terrorgrupper och krigsherrar att påverka genom propaganda, säger Johan Romare.

Fler avsnitt
Fler videos