Gå direkt till textinnehållet

Flygare hängdes ut som klandervärda

Smålands-Tidningen klandras av Pressens opinionsnämnd för att man framställt tre personer i nedsättande dager efter att de fått ersättning med kommunala medel för ett jubileumsfirande.

I mars publicerade Smålands-Tidningen en artikel med rubriken ”Lön togs ut efter flygdag” och med underrubriken ”Kommunen bidrog till arrangemanget – Flygklubben gjorde vinst”.

I artikeln framkom att en namngiven kommun bidragit med 50 000 kronor till en ideell flygklubbs jubileumsfirande. Klubben hade gjort vinst och 40 000 kronor betalades i lön till tre namngivna medlemmar som arrangerat flygdagen.

I en notis några dagar senare uppgavs att de tre medlemmarna ”plockat ut lön”, något som anmälarna ansåg antydde att de själva beslutat att ge sig ersättningen, medan det i själva verket var ett beslut av föreningens styrelse.

PO konstaterar att genom att antyda att medlemmarna själva beslutat om sina ersättningar genom formuleringarna att lönen ”togs ut” och ”plockats ut” har de framställts i nedsättande dager. PON instämmer i POs bedömning och klandrar Smålands-Tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos