Gå direkt till textinnehållet

Flydde från Chile – startade Mitt i

Carlos Montecinos flydde från militärkuppens Chile, kom till Sverige och var med om att starta den allra första Mitt i-tidningen. Den 31 maj går han i pension, men tänker inte sluta fotografera.

Efter militärkuppen i Chile var Carlos Montecinos tvungen att fly till Argentina eftersom de som jobbade på tidningar som stödde Allendes regering blev efterlysta. Hans sista bild innan han flydde var via ett fönster som visar militärer som är på väg att storma redaktionen. Även situationen i Argentina var osäker och han flydde vidare till Sverige 1975. 

– Jag ville fortsätta att jobba som fotograf och gick en fotoutbildning med lärare som Anders Petersen och Gunnar Smoliansky. Jag hade ingen kamera men hos Kameradoktorn fick jag köpa en kamera på kredit, trots att jag inte hade något jobb. De sade att jag kunde betala efter hand som jag tjänade pengar. Jag sökte jobb på Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet, men fick nej.

Han kom i kontakt med Lasse Pettersson som berättade att han hade planer på att starta en gratistidning i Botkyrka. Detta var 1982.

Annons Annons

– Han envisades med att tala spanska med mig, men jag ville lära mig svenska. Lasse Pettersson hade räknat ut att det inte var prenumeranterna som man tjänade pengar på utan annonserna. Han ansåg att man skulle dela ut tidningar gratis.

Hur gick det ekonomiskt?
– Vi hade som policy att alla på tidningen skulle ha lika lön, vilket annonsförsäljarna inte gillade. De ville höja sina löner. Då sade vi att då är det bara att sluta eftersom de inte var delägare. Problemet var att vi inte hittade några nya annonsförsäljare som kunde ersätta dem. Eftersom vi inte sålde några annonser försattes vi i konkurs.

Tänkte ni då lägga ner hela projektet?
– Konkursförvaltaren sade till oss att det var en fantastisk idé att ge ut gratistidningar, men sade samtidigt att vi var för många på redaktionen. Vi kom i kontakt med en reklambyrå i Huddinge och med dem startade vi Mitt i Huddinge.

Efter många turer blev Mitt i-tidningarna köpta av det danska förlaget Avisen.
– De ville att vi inom redaktionen skulle tävla mot varandra, vem som fick mest utrymme på sidorna. Vi vägrade. Det kanske fungerar i Danmark, men inte i Sverige.

Avisen sålde i sin tur Mitt i-tidningarna till Stampen. Hur var de som ägare?
– De var bra ägare och lade sig inte i utan litade på oss. Men vi satsade inte på egna hemsidor. Stampen var oroliga för att det skulle kosta pengar. Nu ägs vi av riskkapitalbolaget Segulah. Vår VD Maria Croon vill satsa på en digital utveckling.

Du har jobbat i 35 år på tidningarna. Kommer du att fortsätta fotografera efter att du går i pension?
– Det kommer jag att göra. Jag tycker om att gå ut på gatorna och fånga ögonblicken. Fotografera är att dokumentera vardagen. I dag tas det mest selfies med mobilen.

Fler videos
Fler avsnitt