Gå direkt till textinnehållet

”Fler seminarier om hot än konkreta åtgärder”

Antalet seminarier om hot och hat mot journalister i Almedalen är fler än säkerhetsutbildningarna för frilansjournalister. Det menar Martin Schibbye, chefredaktör på Blank Spot Project. Sveriges Radios VD Cilla Benkö menade att intresset för säkerhetsutbildningarna är lågt bland journalister.

Under Journalistförbundets och Union to unions seminarium ”Vi måste skydda det fria ordet!” på tisdagseftermiddagen gick Martin Schibbye till angrepp mot de svenska medier som använder frilansjournalister för sin utlandsbevakning men inte erbjuder säkerhetsutbildningar.

– Det är bara att titta på antalet seminarier om hot och hat mot journalister här i Almedalen och jämföra med antalet säkerhetsutbildningar som erbjuds frilansjournalister. Det behövs fler konkreta åtgärder, sade Martin Schibbye.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö svarade att de erbjuder säkerhetsutbildningar till alla medarbetare, även fixare, men att intresset ibland kan vara lågt. Martin Schibbye menade att det behövs utbildningar som är relevanta och där utbildningskostnaden för frilansen är låg.

Annons Annons

Under debatten konstaterades att hoten och angreppen mot journalister ökar, internationellt och nationellt, och att det krävs en samlad politisk vilja för att få till en förändring.

Fler avsnitt
Fler videos