Gå direkt till textinnehållet

Flashback stoppad på Internet

Tidningen Flashbacks nätutgåva har stängts. Enligt webbtidningens redaktör Jan Axelsson beror det på att Internetoperatörerna sagt upp avtalet. Helt fel säger leverantörerna.

Tidningen Flashbacks nätutgåva har stängts. Enligt webbtidningens redaktör Jan Axelsson beror det på att Internetoperatörerna sagt upp avtalet. Helt fel säger leverantörerna.

Jan Axelsson menar att Internetoperatörerna WorldCom och KPN-Qwest samarbetar för att försöka stoppa Flashback på Internet.

Detta förnekar KPN-Qwest och påpekar att de aldrig haft Flashback som kund. De fick en förfrågan, men efter prövning valde de att avstå. Till Svenska Dagbladet säger företagets VD att Flashback kan ”dra till sig oönskade individer som kan hota säkerheten i Internettrafiken hos våra övriga kunder”.

Annons Annons

Jan Axelsson hävdar att KPN-Qwest har tvingat sin återförsäljare Air2net att bryta sitt kontrakt med Flashback. Men på Air2net menar man att det aldrig har funnits något kontrakt.

– Vi har inte stängt av Flashback. Det enda som förekommit är att vi förhandlat om ett avtal, säger Anders Oskarsson på Air2net.

Jan Axelsson hävdar dock att det förekommer ett underskrivet kontrakt.

Även WorldCom, en av världens största telebolag med kontor i över 60 länder, avvisar Axelssons anklagelser och menar att Flashback själva valt att stänga sin hemsida.

Jan Axelsson vidhåller att han har blivit stoppad och misstänker att det beror på att Flashback ibland innehåller kontroversiella ämnen. Han menar att operatörerna hotar tryckfriheten.

– Om leverantörer nekar verksamhet som de tycker är tvivelaktig och inrättar moraliska filter är det en farlig utveckling, säger Jan Axelsson.

Han befarar att operatörer i framtiden kommer att utestänga fler hemsidor som innehåller omstridda ämnen eller är uppe till granskning.

WorldCom säger att de ytterst sällan har synpunkter på innehållet som finns på sajterna. De har dock en policy att inte upplåta utrymme för hemsidor som innehåller rasism, uppmanar till diskriminering, ärekränkning eller uppmanar till ”brott mot allmän ordning”.

Liknande policy har KPN-Qwest.

– Vi fungerar inte som några moralpoliser. Det är inte vårt jobb, säger Anders Öhnfeldt.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos