Gå direkt till textinnehållet

Finansieringen av public service ska utredas

Regeringen har beslutat om att tillsätta en parlamentarisk kommitté som bland annat ska utreda ett nytt system för finansiering av public service. Utredningen ska vara klar senast den 30 september 2017. (UPPDATERAD)

”Ett starkt och oberoende public service har en avgörande betydelse för vår demokrati och det öppna samhället. En stabil och långsiktig finansiering förutsätter ett brett parlamentariskt stöd och jag ser fram emot de konstruktiva diskussioner som partierna nu kan ha i kommittén, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet står det att kommitténs huvudsakliga uppdrag är att ”föreslå ett långsiktigt hållbart och solidariskt finansieringssystem som ger programföretagen förutsättningar att utveckla en oberoende verksamhet av hög kvalitet och relevans i det moderna medielandskapet”.

I en kommentar till den nya utredningen skriver Cille Benkö, VD för SR:

”Det är bra att finansieringsutredningen har som avgörande förutsättning att public service har en stabil och förutsägbar finansiering som är utformad för att värna företagens oberoende. Det är också bra att direktiven slår fast att det ska tas fram ett konkret förslag där public service finansieringsmedel fortsatt hanteras helt åtskilt från statens budget och att finansieringsmodellen enbart ska omfatta public service,” säger Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

”En framtidssäker plattformsoberoende avgiftsmodell är en förutsättning för att Sveriges Radio fortsatt ska kunna vara ett oberoende riksmedia med en stark lokal närvaro och en öppen demokratisk arena på alla plattformar,” säger Cilla Benkö.

Även Hanna Stjärne, SVTs VD, har kommenterar den nya utredningen om finansiering av public service:

”Det är bra att utredningen om finansieringen av public service startar i god tid inför nästa sändningstillstånd. Den nuvarande radio- och TV-avgiften behöver moderniseras.” 

”SVTs oberoende är centralt för trovärdigheten och därför är det klokt att det redan nu slås fast att finansieringen ska ligga utanför statsbudgeten. Med tanke på de avskräckande exempel på politisk styrning av medier som finns i vår omvärld ska största möjliga avstånd mellan politiken och publicistiken eftersträvas.

Unredningen ska redovisa sitt förslag senast den 30 september 2017.

Fler videos
Fler avsnitt