Gå direkt till textinnehållet

Fem miljoner till Utgivarna

Med en budget på 5 miljoner hoppas Ove Joanson, blivande ordförande för Utgivarna, att organisationen ska få stort inflytande i debatten.

Det finns en påtaglig oro bland utgivare inom TU, Sveriges Tidskrifter, SVT, SR och TV4 News när det gäller hoten mot yttrandefriheten i Sverige.

Det handlar dels förstås om utredningen kring grundlagarna TF och YGL, men också till exempel förslaget om fotograferingsförbudet och inskränkningarna i offentlighetsprincipen angënde passbilder.

Ove Joanson var till för två år sedan styrelseordförande i Sveriges Radio och har sedan dess bland annat varit konsult åt Stampen. När han inom en månad nu bli styrelseordförande för Utgivarna gör han det med stor pondus.

Annons Annons

– Men man ska veta att detta inte är en parpalyorganisation utan en gemensam organisation för detta syfte.

Men kan inte de här stora organisationerna tala för sig själva?

– Jo det är klart att de kan, men de tror att de blir starkare om de också uppträder gemensamt. De drivs av en oro för vad som sker inom utgivarområdet.

Ove Joanson utesluter inte att fler organisationer kommer att kunna ansluta när Utgivarna väl är bildat, vilket han tror blir inom en månad.

– I de här frågorna är vi till exempel helt överens med Journalistförbundet, som kanske skulle kunna bli en del av Utgivarna.

Budgeten för organisationen är satt till fem miljoner och ska räcka till ett kansli på 3-4 personer.

Hur vill du att VDn ska vara?

– Detta är ett smalt område som VDn ska kunna och så ska den vara fokuserad och organisatorisk.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos