Gå direkt till textinnehållet

Fem gripna för mordet på Hrant Dink

Fem personer har gripits i Turkiet, misstänkta för inblandning i mordet på den turkisk-armeniska journalisten Hrant Dink 2007. Personerna uppges ha koppling till Gülenrörelsen.

Journalisten har vid flera tillfällen berättat om mordet på tidningen Agos chefredaktören Hrant Dink i Istanbul 2007. Han sköts ihjäl efter att i en artikel ha beskrivit massmordet på armenier 1915 som ett folkmord. Den då 17-årige Ogün Samast erkände mordet och dömdes till 22 års fängelse 2011. Ytterligare fyra personer, samtliga turkiska nationalister, dömdes för medhjälp eller anstiftan till mordet.

Anhöriga till Hrant Dink har länge hävdat att det finns fler inblandade i mordet, bland annat inom polisen och militären.

På onsdagen greps fem personer, varav fyra gendarmer och en förlagsägare, misstänkta för inblandning i mordet. Det uppger bland andra Hurriyet och Sabah.

Annons Annons

De gripna ska enligt turkiska myndigheter ha kopplingar till Gülenrörelsen, som också anklagats av president Erdogan för att stå bakom kuppförsöket den 15 juli. De senaste dagarna har turkiska myndigheter genomfört omfattande utrensningar och gripit personer som påståtts ha koppling till Gülen, vilket Journalisten berättat om.

Fler avsnitt
Fler videos