Gå direkt till textinnehållet

Fem av tio utbildningar får underkänt

Hälften av de journalistutbildningar som har utvärderats av Högskoleverket får omdömet ”bristande kvalitet”. Bäst i landet är JMGs kandidatprogram, enligt HSVs nya mätmetoder.

Av tio granskade journalistutbildningar får hela fem omdömet "bristande kvalitet". Fyra anses hålla "hög kvalitet", och en, JMGs kandidatprogram i journalistik, "mycket hög kvalitet". Enligt JMG själv beror det till stor del på lärarkvalitet, en bra blandning av disputerade och yrkeskunniga lärare och ett stort antal yrkesverksamma gästlärare och föreläsare.

Omdömet ”hög kvalitet” får Linnéuniversitetets, Mittuniversitetets och Södertörns högskolas kandidatprogram, liksom mastern i journalistik vid JMK i Stockholm.

Däremot har JMKs kandidatprogram brister i kvaliteten enligt HSVs utvärdering. Det har också kandidatprogrammen i Lund, Stockholm och Umeå, samt magisterprogrammet vid Uppsala universitet.

Annons Annons

Sammanlagt 189 högskoleutbildningars kvalitet har utvärderats i den här omgången. Det är de första utvärderingar som gjorts med de nya kriterier som infördes för några år sedan. Ett nytt inslag är att det är studenternas examensarbeten som är huvudfokus i Högskoleverkets bedömningar.

Men det nya systemet har fått kritik. Den europeiska kvalitetssäkrings-organisationen ENQA anser att det har så allvarliga brister att värdet och förtroendet för svensk högre utbildning riskerar att urholkas. Även Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har riktat skarp kritik mot det. Kritiken handlar bland annat om systemet är alltför kontrollinriktat och för detaljstyrt av regeringen.

Sigurd Allen är prefekt på JMK i Stockholm. Han skriver i ett mejl till Journalisten att utvärderingen för JMKs del blivit smått absurd. Dels har inte HSV utvärderat den nuvarande grundutbildningen på institutionen, som gjordes om hösten 2011. Dels har kurserna Journalistisk produktion och Medieproduktion inte omfattats i utvärderingen, trots att HSV ska utvärdera utbildningens praktiska relevans.

Fler avsnitt
Fler videos