Gå direkt till textinnehållet

FBI jagar journalisters källor

FBI har trappat upp jakten på läckor inom amerikanska myndigheter bland annat genom genomsökning av journalisters telefonloggar och epost.

FBI-agenter förhörde myndighetspersoner och genomsökte deras epost och telefonloggar i ett försök att hitta källan till en artikel om Iran som New York Times publicerade förra året. Det berättar New York Times.

FBI har de senaste åren trappat upp jakten på journalisters källor på amerikanska myndigheter. Som Journalisten berättade tidigare i maj har justitiedepartementet kontrollerat inkommande och utgående telefonsamtal till nyhetsbyrån Associated Press (AP). Intrånget i APs telefonlogg gjordes för att spåra källorna till en artikel om en hemlig CIA-operation i Jemen.

New York Times genomgång visar att FBI trappat upp efterforskningarna av journalisters källor. Varje gång hemlig information röjs i nyhetsflödet gör FBI en brottsanmälan hos justitiedepartementet och börjar sedan jaga källan, bland annat genom förhör med myndighetsanställda, intrång i journalisters telefonloggar och epost – även extern epost. I ett fall tog justitiedepartementet ut epost från ett Googlekonto tillhörande journalisten James Rosen på Fox News.

Annons Annons

Steven Aftergood, som leder ett projekt om sekretess på myndigheter för Federation of American Scientists, säger till New York Times att det verkar har skett en attitydförändring:

”De senaste avslöjandena indikerar att reportrars kommunikation är lovligt byte”, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos