Gå direkt till textinnehållet

Fastanställd efter tio år

Efter att ha jobbat i över tio år på SVT Umeå utan fast anställning fick Desirée Kemi-Wikzén veta att hon inte längre behövdes. Men precis när hon skulle sluta ändrade sig arbetsgivaren – nu tillsvidareanställs hon. "Jag är omtumlad, jag tror inte att jag har fattat det än."

Desirée Kemi-Wikzén började på SVT Umeå i mars 2006. Hon anställdes då som vikarie i tre månader för att jobba med webb. Vikariatet förlängdes och byttes senare till en projektanställning, som övergick i en programanställning.

– När de olika anställningarna hade staplats på varandra tills det tog stopp blev jag anställd på ett bemanningsföretag, säger Desirée Kemi-Wikzén.

Men efter några år sade bemanningsföretaget upp henne och två andra journalister som var uthyrda till SVT. Desirée Kemi-Wikzén fick då en ny programanställning av SVT Umeå och hamnade återigen i visstidskarusellen.

Annons Annons

Under åren har hon jobbat som redaktör, researcher, reporter, webbredaktör, webbproducent och nu senast som intakeansvarig på Plus. Hennes anställningsavtal har förlängts eller skrivits om ungefär två gånger per år, efter sommaren och vid årsskiftet. Men nyligen fick hon veta att det inte blir någon förlängning.

– De sade att det inte finns några jobb längre.

Efter 10,5 år på SVT skulle Desirée Kemi-Wikzén sluta den 7 oktober. I praktiken var hon på väg att lämna redaktionen redan i september eftersom hon tog ut all semester hon hade kvar. Men medan hon packade ihop sina saker kom plötsligt hennes chef och meddelade att hon inte behöver sluta. Istället fick hon en tillsvidareanställning.

– Jag både skrattade och grät. Jag fick en jättefin blombukett, och alla stod på kö för att gratulera. Jag känner mig fortfarande lite chockad, säger Desirée Kemi-Wikzén.

Både journalistklubben och några av hennes chefer har upprepade gånger försökt få till en fast anställning, men utan resultat. SVTs centrala ledning har sagt nej. Men nu har Desirée Kemi-Wikzéns fall omprövats.

– Vi trodde först inte att det fanns ett behov men har nu sett att det gör det, och då finns det inget att tjafsa om. Hon har ju jobbat på SVT så länge, säger Helene Sahlin, personalchef på SVT.

Varför har det dröjt över tio år innan hon fastanställs?
– Det kan man undra, det finns inget bra svar. I sådana här fall tror jag att det blir så att man inte ser helheten, man ser bara delarna. Varje del är korrekt, men när man tittar på helheten blir det uppenbart att det är orimligt.

Desirée Kemi-Wikzén själv tror att flera faktorer ligger bakom helomvändningen. När hon fick veta att hon skulle sluta skrev hon ett inlägg på Facebook om sin situation, som blev väldigt uppmärksammat.

– Det tror jag har påverkat. Och att facket och min chef har pratat med cheferna i Stockholm. Och inte minst att jag har pratat med dig och med vår lokaltidning.

Hon är väldigt glad över att ha fått en fast anställning. Men hon tycker att det är synd att det ska behöva gå så lång tid.

– Det är absurt att det går att stapla anställningar på varandra på det här sättet.

Fler avsnitt
Fler videos