Gå direkt till textinnehållet

Färre till årets Gräv

700 hade i måndags anmält sig till Gräv 13, som i år samarrangeras med MEG på Mässan i Göteborg. Deltagarna ser ut att bli färre än förra året som drog 800 deltagare.

När den ursprungliga anmälningstiden gick ut i fredags hade drygt 600 anmälningar kommit in. Anmälningstiden förlängdes då, utan att ut ny deadline angiven. Nils Hanson, general för gräv 13, beklagar att intresset för att delta i seminariet tycks ha minskat i år.
– Det är tråkigt med tanke på att vi i år har ett mycket bra program.

Seminariets huvudtalare är Liz MacKean, TV-reporter på brittiska BBCs flaggskepp Newsnight. Hon berättar om sitt avslöjande reportage om pedofilskandalen med den folkkäre TV-profilen Jimmy Savile, som stoppades av chefer på BBC. I stället sände kanalen ett hyllningsprogram om Savile.
Nils Hanson misstänker att minskningen av antalet anmälningar till årets seminarium delvis kan ha att göra med att anmälningsavgiften höjts med 810 kronor eller 29 procent.
– Kostnaden har nog spelat en avgörande roll med tanke på det ekonomiskt kärva klimatet för medieföretagen. Det sätter sina spår, vilket är synd, för det här är ett enastående tillfälle för medieföretagen att vidareutveckla sin personal, något som behövs i just dessa tider.

Nils Hanson tror inte att det är någon risk att Gräv 13 uppslukas av samarrangerande Meg.
– Vi är exempelvis ensamma på Mässan på lördagen. Det här är ett test och jag hoppas att fler hittar oss när det blir ett större evenemang.
Förra året diskuterades säkerhetsfrågan på Gräv sedan det blivit känt att den norske massmördaren Anders Behring Breivik hade haft planer på ett attentat mot de norska grävarnas konferens.
– Samarbetet med Meg och Mässan medför att vi har större möjligheter att öka säkerheten, säger Nils Hanson. Vi har diskuterat säkerhetsfrågan på ett antal möten.

Föreningen grävande journalisters ordförande Elisabeth Anderberg lämnar i samband med Gräv 13 sin post. Ett skäl är att ordförandeskapet inneburit att hon fått ägna en stor del av sin fritid åt ideellt arbete för föreningen.
I fortsättningen vill hon satsa på att utveckla sitt ordinarie arbete som nyhetschef på Radio Kronoberg och ägna kvällar och helger åt familjen.
Ett annat skäl till att hon avgår är att hon inte fått gehör för sina idéer om hur Gräv ska utvecklas framöver.
– Jag vill att Gräv ska hållas på ett och samma ställe. Det skulle bli effektivare och föreningen skulle få bättre ekonomi om vi slapp lägga ner så mycket kraft på att administrera att Gräv hålls på olika platser.
Elisabeth Anderberg är glad över att Gräv-arrangemangen har vuxit med åren, men beklagar att även kostnaderna därmed har ökat.
– Stora medieföretag som Sveriges Radio och Sveriges Television tycker det är jätteviktigt med Gräv, men är inte beredda att gå in som sponsorer. Då måste vi försöka hitta andra vägar att klara ekonomin.
FGJ har fört diskussioner med flera olika tänkbara samarbetspartners, däribland Journalistförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos