Gå direkt till textinnehållet

Färre söker sommarjobben

Antalet journalister som söker sommarvikariat fortsätter att minska. Det visar Journalistens årliga undersökning. Möjligheten att få ett sommarjobb ökar om man har multikompetens, har jobbat med webben och är en erfaren redigerare.

I år var det 8 800 som sökte sommarvikariat, vilket är 2 200 färre än 2014 och 6 300 färre än år 2008. Förra året sökte 950 till Göteborgs-Posten. I år var det 700.  Östgöta Correspondenten hade ungefär 180 sökande förra året. I år var det 72.

Att få jobba på de stora mediehusen i Stockholm verkar fortfarande attraktivt, med ett undantag. Runt 3 000 sökte till Aftonbladet i år, vilket är 400 färre än året innan. År 2008, då Journalisten började mäta antalet sommarvikariat, fick kvällstidningen 4 000 ansökningar.

Expressen och Dagens Nyheter har ungefär lika många sökande och något fler har sökt till Svenska Dagbladet.

Susanne Lindén, redaktionschef på Kvällsposten, är förvånad över att det inte är fler som sökt vikariat på kvällstidningen, med tanke på att medieföretag i Skåne och Halland gått igenom ett stålbad. Antalet anställda på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har minskat kraftigt. TV4 har lagt ner sina lokalredaktioner. Till det kommer att LRF Media har beslutat att flytta ATLs redaktion från Skåne till Stockholm. Även Aller-koncernen, som har några titlar som produceras i Malmö, har gjort neddragningar.

– Kvällsposten fick 120 ansökningar i år, vilket är avsevärt färre än tidigare år. Jag tror att många söker sig till andra jobb eftersom det varit så skakigt i mediebranschen, säger Susanne Lindén.

Antalet sökande till sommarjobb på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad minskade från ungefär 400 förra året till 175 i år.

– De sökande som är mest eftertraktade är de som har en bred journalistisk bas att stå på, men som har en eller två specialkompetenser som till exempel sport eller webb, säger Patrik Lilja, ansvarig för personalfrågor på bemanningsföretaget Kompetens i Skåne som anställer Sydsvenskans och HDs vikarier.

Journalistyrket ställer allt högre krav på tekniskt kunnande. Numera måste journalister behärska olika program och utrustning för att utföra jobbet. Det räcker inte längre med att enbart skriva artiklar i papperstidningen för att få ett sommarvikariat. Möjligheten att få ett vikariat ökar om man har multikompetens.

– Det är fortfarande svårt att hitta erfarna webbreportrar som är vana att jobba med sociala medier, säger Marie Göthlund, administrativ redaktionschef på bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens.

Erfarna redigerare verkar också vara en bristvara, och har så varit en längre tid. Nästan alla tidningar som Journalisten varit i kontakt med säger att det blivit svårare att få tag på kunniga redigerare. Kanske spelar det in att många mediehus gått över till redigeringsnav, att reportrar skriver in i färdiga mallar och gör rubrikförslag. Redigerarnas uppgift blir att justera sidorna och skicka till tryckeriet. Mediekoncernerna vill ha redigerare som även kan rycka in som printredaktör eller nattchef.

– Jag kan förstå att det inte är fler som vill lära sig att redigera, för det är inget framtidsyrke. Framtiden är webben och där slåss vi om de som har erfarenhet och är duktiga, säger Malin Henriksson, chefredaktör på Hallands Nyheter.

 

Läs hela reportaget i senaste numret av Journalisten

Fler avsnitt
Fler videos