Gå direkt till textinnehållet

Färre attacker mot journalister i Ukraina

Under 2015 har antalet fysiska attacker mot journalister i Ukraina minskat kraftigt, enligt en rapport från den ukrainska oberoende pressfrihetsorganisationen Institute of Mass Information (IMI).

Enligt IMI registrerades 23 fysiska attacker mot journalister i Ukraina under första halvåret 2015. Under samma period förra året var antalet attacker 249. Nedgången började i höstas och under andra halvåret 2014 registrerades 37 överfall.

De flesta av överfallen 2015 genomfördes av oidentifierade män som misshandlade journalister. I några fall var angriparna folkvalda lokalpolitiker.

179 övergrepp mot journalister och inskränkningar av pressfriheten har rapporterats till IMI under de första sex månaderna i år. Under 2014 var det totala antalet sådana övergrepp 995. (Se grafik längst ned i artikeln.)

”Även om statistiken indikerar en förbättring av pressfriheten i Ukraina är läget alarmerande. Det är mycket troligt att minskningen av fysisk aggression och påtryckningar mot journalister beror på att det under perioden inte har förekommit några större politiska händelser, politiska val, samt att situationen i östra Ukraina är förhållandevis stabil”, säger Oksana Romaniuk, chef för IMI, i en kommentar.

Oksana Romaniuk ser dock inget som tyder på en mer långvarig stabilisering eftersom rättsväsendet inte ingriper mot personer som misshandlar journalister, och menar därför att förbättringen av pressfriheten är situationsbunden och troligen tillfällig.

 

 
 
 
 
 
 
Fler avsnitt
Fler videos