Gå direkt till textinnehållet

Fackorganisationer vill stoppa Murdoch

Europeiska Journalistfederationen kräver tillsammans med flera brittiska fackförbund och fackorganisationer att Rupert Murdochs köp av Sky News stoppas.

Flera fackliga organisationer, däribland Europeiska Journalistfederationen (EFJ), Internationella Journalistfederationen (IFJ) och Brittiska Journalistförbundet (NUJ) kräver att mediemogulen Rupert Murdochs bud på Sky News stoppas av konkurrensskäl.

”Mediemångfalden är en hörnsten i demokratin. Utan den är allt tal om fria och oberoende medier inget annat än tomma ord”, säger IFJs generalsekreterare Anthony Bellanger i en kommentar, och fortsätter:

”Medborgarna måste ha tillgång till diversifierade och pålitliga nyhetskällor. Den planerade fusionen minskar pluralismen och undergräver mångfalden, och den ligger därför inte i allmänhetens intresse.”

Annons Annons

I Storbritannien är ägarkoncentrationen av medier stor. Tre bolag kontrollerar 71 procent av rikstidningarna och fem bolag kontrollerar 81 procent av lokaltidningarna. Rupert Murdochs NewsCorp är tillsammans med Sky News de två största kommersiella medieföretagen i Storbritannien.

Skulle fusionen bli verklighet kommer Rupert Murdoch att äga kontrollen över en koncern som är Storbritanniens största dagstidningsbolag, tredje största TV-bolag, näst största nyhetsradiobolag och fjärde största leverantör av nyheter online.

Fler avsnitt
Fler videos